kinkhoest

Vaccinatie tegen kinkhoest

Op kinkhoest.org vindt u informatie over kinkhoest, het voorkomen van kinkhoest, kinkhoest symptomen, vaccinatie rond kinkhoest en informatie over kinkhoest en baby's.

Kinkhoest heeft de laatste jaren een grote toename gekend. Kinkhoest is een ernstige besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Kinkhoest wordt ook wel pertussis genoemd. Deze ziekte wordt doorgegeven door het hoesten of het niezen. Deze ziekte is heel besmettelijk. Het is vooral ernstig voor een kind jonger dan een jaar. Die kunnen de dood tot gevolg hebben. Volwassenen hier in tegen hebben hier niet zo een last van. De symptomen bij volwassenen lijken op een stevige verkoudheid. Het is dan ook wel goed dat je je laat vaccineren voor kinkhoest zeker als het nog maar een baby is.

Vaccinatie

Baby's kunnen tegen kinkhoest beter gevaccineerd worden. Baby's worden gevaccineerd voor kinkhoest als ze op de leeftijd zitten van 8, 12, weken en op 15 maanden. Hiervoor wordt er een hexavalent vaccin gebruikt dat de baby's beschermt tegen 6 infectieziekten namelijk poliomyelitis, tetanus, pertussis, heamophilus influenzae type b en hepatitis B. Doordat het zeer ernstig is als een baby kinkhoest zou krijgen, is het belangrijk dat uw baby direct gevaccineerd wordt en je dit dus niet uitstelt. Voordat het eerste vaccinatieschema (na de 3 injecties) voltooid is, dus wanneer je baby 4 maanden oud is, is je baby noch steeds vatbaar voor een infectie. Als hij zijn 4de heeft gehad is hij pas echt beschermd, dus zorg er ook altijd voor dat hij zijn 4de vaccinatie krijgt. Want als ze kinkhoest krijgen kunnen ze zich in een levensbedreigende situatie bevinden.

Kinderen krijgen ook een vaccinatie tegen kinkhoest. Het effect van de vaccinatie tegen kinkhoest neemt geleidelijk af. Je kan dan dus terug vatbaar worden voor het kinkhoestinfectie. Hierdoor wordt je op je 5 tot 7 jaar (wanneer je dus normaal in het eerste leerjaar zit) opnieuw gevaccineerd tegen kinkhoest. Hierbij wordt er dan een tetravalent vaccin gebruikt dat je tegen 4 infectieziekten beschermt namelijk poliomyelitis, difterie, tetanus en pertussis. Als je op de leeftijd 14 of 15 jaar zit wordt er een tweede herhalingsvaccin gegeven met een trivalent vaccin dat je dan beschermt tegen 3 verschillende infectieziekten namelijk difterie, tetanus en pertussis. Deze vaccins zijn gratis als je ze laat doen.

Volwassenen moeten zich ook laten inenten voor kinkhoest. Als je zelf als kind niet de volledige basisvaccinaties hebt gekregen tegen kinkhoest of wie heel veel in contact komt met kinderen kan best ook eenmaal een vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest laten toedienen. Deze is dan aangepast aan de leeftijd van een volwassenen. Dit raden we ook aan aan ouders die juist een kind hebben gekregen en iedereen die regelmatig in contact komt met jonge baby's. Zo gaat er dus vermeden worden dat ze onverwachts besmet zouden kunnen geraken en de ziekte zo dan zouden kunnen gaan overdragen aan ander baby's die niet gevaccineerd zijn.

Zorg er dus altijd voor dat je je kinderen vaccineert zodat ze hier niet blootgesteld aan geraken en dus een ziekte krijgen. Het is dus heel belangrijk dat je je kinderen van jongs af aan vaccineert.