kinkhoest

Symptomen kinkhoest

Op kinkhoest.org vindt u informatie over kinkhoest, het voorkomen van kinkhoest, kinkhoest symptomen, vaccinatie rond kinkhoest en informatie over kinkhoest en baby's.

wat zijn de symptomen van kinkhoest?

kinkhoest is een luchtwegeninfectie die dan wordt veroorzaakt door een bacterie namelijk bordetella pertussis. Deze ziekte is ook wel heel besmettelijk voor anderen. Dit is vooral besmettelijk in de eerste 3 tot 4 weken. Dus probeer dan zoveel mogelijk kinderen en baby's te vermijden. Kinkhoest komt ook vaker voor bij meisjes dan bij jongerns en bij kinderen jonger dan 6 jaar. De ziekte kinkhoest komt ook steeds vaker voor. Ook al ben je ingeŽnt tegen kinkhoest kan je deze ziekte nog steeds krijgen.

Kinkhoest symptomen die volwassenen krijgen zijn anders dan de symptomen die kinderen en baby's krijgen. Ook de gevolgen van de besmetting zijn anders tussen kinderen en volwassenen. Meestal is een behandeling met antibiotica niet nodig. De infectie gaat meestal vanzelf over. Rust is nodig en ook geduld als het langer duurt.

Vaccinatie

Sommige mensen krijgen hier voor een kinkhoest vaccinatie. Dit sluit echter dan ook niet volledig de besmetting uit. Als je kinkhoest eenmaal hebt gehad kan je hier wel langdurig voor beschermd worden. Het kan dan ook dat je na 10 jaar kinkhoest opnieuw kunt gaan krijgen.

Als je dit hebt als volwassen en je hebt een baby, probeer dan zoveel mogelijk contact te vermijden zodat ze deze niet krijgen want dan bevindt je kind in een levensbedreigende situatie. Kinkhoestbij een baby of kinderen kan erge complicaties veroorzaken. Kinkhoest zou een aanleiding kunnen zijn voor een longontsteking, hersenschade, neus en keel bloedingenen uitlopende op de dood. Zorg er dus altijd voor dat je er op tijd bij bent om je baby te laten behandelen en te laten genezen. Het is dus namelijk zo hoe jonger je kind hoe erger de complicaties kunnen zijn. Dit komt doordat ze dan minder weerstand hebben.

De symptomen van kinkhoest bij kinderen

1e fase kinkhoest
De eerste symptomen van kinkhoest komen na 7 tot 10 dagen na de besmetting. Je krijgt dan koorts, een hardnekkige verkoudheid; niezen, neus- en traanuitvloed en een droge (blaffende) hoest. Deze symptomen lijken dus heel goed op een gewone verkoudheid. In deze periode is het kind het meest besmettelijk voor anderen. Deze eerste fase duurt ongeveer 2 weken.

2e fase kinkhoest
Nadat deze 2 weken voor bij zijn gaan, gaan de symptomen van kinkhoest alleen maar erger worden. De hoestbuien die ja al had worden alleen maar erger worden en dat vooral 's nachts. De hoestbuien gaan dan samen met lange halen (gierend inademen) en het opgeven van veel dikke slijm. In deze fase kunnen jonge kinderen een ademstop krijgen wat vaak ook zou gaan kunnen leiden tot de dood. Tijdens 1 van deze hoestbuien kan de patiŽnt blauw gaan worden en dan wordt er vaak na de hoestbui overgegeven. Deze hoestbuien kunnen heel vervelend voor je zijn. Deze tweede periode duurt een aantal weken. Hierbij kan je antibiotica ook niet meer gebruiken, want dit zal dan niet meer helpen.

3e fase kinkhoest
In de derde fase gaat men dan herstellen. De symptomen van kinkhoest worden minder. Dus de hoestbuien die je hebt gaan langzaam verminderen en gaat dan ook over op in een losse hoest zonder dat je slijm hebt en kan dan nog enkele weken aanhouden. Als een kind dit heeft gehad heeft het kind een goede maar ook nog geen volledige immuniteit tegen de besmetting van kinkhoest opgebouwd.

Baby's en kinkhoest

Als een baby kinkhoest heeft en deze symptomen heeft is het beter dat je met het kind naar het ziekenhuis gaat omdat dit heel gevaarlijk kan zijn. Ze bevinden zich dan in een levensbedreigende situatie.

Volwassenen en kinkhoest, moeilijk te herkennen

Hierin tegen zijn de symptomen van kinkhoest bij volwassenen anders. Zij hebben dan de symptomen van een hardnekkige verkoudheid. Dus zij gaan zich gewoon verkouden gaan voelen. Ze krijgen ook meestal niet de symptomen die kinderen krijgen als ze kinkhoest hebben. Het is zelf heel moeilijk om kinkhoest te herkennen bij volwassenen. Sommige volwassenen hebben hier van zelf geen last en vertonen dus geen symptomen van een kinkhoest. De meeste complicaties van kinkhoest worden bij kinderen gezien. Van alle volwassenen die dit krijgen wordt er maar slecht 3% opgenomen in het ziekenhuis.