kinkhoest

Behandeling van kinkhoest

Op kinkhoest.org vindt u informatie over kinkhoest, het voorkomen van kinkhoest, kinkhoest symptomen, vaccinatie rond kinkhoest en informatie over kinkhoest en baby's.

Hoe behandel je kinkhoest?

kinkhoest is een infectie van de luchtwegen. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal wordt deze ziekte doorgegeven door het niezen of het hoesten. Bij een kind kan dit complicaties met zich meebrengen en hebben er ook veel meer last van dan volwassenen. Bij volwassenen lijkt het meestal op een stevige verkoudheid. Zorg er altijd voor dat je er op tijd bij bent met je kind zeker als het gaat om baby's

De duur van kinkhoest

Normaal is een behandeling niet echt nodig als je kinkhoest hebt. Dit komt doordat dit meestal vanzelf verdwijnt. Kinkhoest kan je wel enkele weken en zelfs enkele maanden hebben. Als je rust kan dit er voor zorgen dat je minder hoestbuien gaat krijgen. Maar het is ook niet echt de bedoeling dat je in bed blijft liggen. Je kan gewoon alles wat rustiger aan doen. Antibiotica wordt meestal ook niet voorgeschreven omdat deze alleen in de vroege fase werkzaam is. Dus je moet er dan al heel vroeg bij zijn. Wat meestal ook niet gebeurt want meestal kan je denken dat je gewoon een verkoudheid hebt. De behandeling van kinkhoest is bedoeld om de symptomen te gaan bestrijden.

Tijdens de eerste fase van de ziekte kan antibiotica er alleen maar voor zorgen dat de besmettelijkheid vermindert. Er bestaat dus niet echt een behandeling tegen kinkhoest. Je kan de antibiotica ook alleen maar gebruiken in de eerste fase en dat is om de besmetting te verkorten. De behandeling heeft dus weinig invloed op de duur en de ernst van de ziekte. Probeer hierbij er dus altijd vroeg bij te zijn zodat je het weet en je geen andere volwassenen of kinderen kunt besmetten.

Belang van hygiŽne

Je kan kinkhoest wel vermijden door hygiŽne en kan je het dan moeilijker doorgeven. Je kan dus bijvoorbeeld een zakdoekje gebruiken als je moet niezen en daarna je handen wassen of je hand voor je mond houden als je geen zakdoekjes hebt en den je handen wassen. Leer je kinderen dit ook altijd doen dat dit een gewoonte wordt en niemand kunnen besmetten. Je hoeft ook niet iedereen te gaan vermijden die hoesten want als iemand hoest hebben ze niet altijd kinkhoest maar hebben ze misschien gewoon een verkoudheid. Wat wel beter is dat kinderen een beetje uit de buurt blijven bij kinderen die heel veel hoesten doordat ze dit misschien dan toch hebben en dit voor kinderen veel gevaarlijker is.

De behandeling heeft ook niet altijd de gewenste resultaten zoals je wilt. Soms kan er ook geprobeerd worden om een behandeling te starten die de hoestaanvallen wordt verminderd. Deze behandeling is antihistaminica maar deze behandeling kan ook een ander resultaat hebben dan dat je had verwacht.

Kinkhoest en zwangerschap

Als je zwanger bent of een kind jonger dan 1 jaar hebt en je vermoedt dat er iemand in je gezin kinkhoest heeft neem dan direct contact met je huisarts. In deze gevallen zou het kunnen dat er voor gezorgd kan worden dat het hele gezin antibiotica krijgt. Zo kunnen ze voorkomen dat de baby besmet geraakt met het kinkhoestbacterie.