kinkhoest

Kinkhoest en baby's

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen. Deze wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest komt voor bij kinderen maar ook bij volwassenen.

Kinkhoest bij baby's

Wanneer een baby kinkhoest heeft en wanneer deze jonger is dan een jaar kan dit heel gevaarlijk zijn, zelfs soms met kans op een dodelijke afloop. Wanneer een hoest bij een baby langer aanhoud dan 2 weken en alleen maar erger wordt kan je er best eens mee langs gaan bij de huisarts/een dokter. Bij een baby kan kinkhoest erger aflopen doordat de afweer van hen nog niet optimaal is en dus nog geen weerstand hebben. Bij kinderen jonger dan 1 jaar kunnen er problemen komen doordat er een teveel aan slijm is en ze deze dan ook niet kunnen weg hoesten. Hier door kan het gebeuren dat de baby een ademstop krijgt, waarna dat de baby zal overlijden. Het slijm dat de baby niet kan uithoesten kan dan weggezogen worden door de dokter. Vaak zullen baby's dan ook naar het ziekenhuis gebracht worden ter observatie. Gemiddeld sterven er 1 tot 2 kinderen per jaar aan kinkhoest.

Vaccinatie

Sommige mensen krijgen hier voor een kinkhoest vaccinatie. Dit sluit echter dan ook niet volledig de besmetting uit. Als je kinkhoest eenmaal hebt gehad kan je hier wel langdurig voor beschermd worden. Het kan dan ook dat je na 10 jaar kinkhoest opnieuw kunt gaan krijgen.

Als je dit hebt als volwassen en je hebt een baby, probeer dan zoveel mogelijk contact te vermijden zodat ze deze niet krijgen want dan bevindt je kind in een levensbedreigende situatie. Kinkhoestbij een baby of kinderen kan erge complicaties veroorzaken. Kinkhoest zou een aanleiding kunnen zijn voor een longontsteking, hersenschade, neus en keel bloedingenen uitlopende op de dood. Zorg er dus altijd voor dat je er op tijd bij bent om je baby te laten behandelen en te laten genezen. Het is dus namelijk zo hoe jonger je kind hoe erger de complicaties kunnen zijn. Dit komt doordat ze dan minder weerstand hebben.

Symptomen van kinkhoest bij een baby

In het eerste stadium gaat het lijken of ze gewoon verkouden zijn. Ze gaan een loopneus krijgen, niezen, lichte koorts hebben en een kriebelhoest hebben. De komende 2 weken daarop gaan ze hevige hoestbuien krijgen, gaan ze het moeilijk hebben met ademhalen en gaan ze slijm ophoesten. Door het hoesten gaat het voor de baby moeilijker worden om te eten en te drinken, je kind heeft dan ook problemen met ademhalen, een baby die kinkhoest heeft kan soms ook blauw uitslaan en zal uitgeput zijn. Soms kan je door de hoestbuien gaan braken en een ademstilstand krijgen. Heb je een vermoeden dat je baby kinkhoest heeft neem dan direct je huis arts.

Behandeling kinkhoest bij baby's en kinderen

Als er bij een baby kinkhoest wordt vastgesteld gaat men meestal direct over naar antibiotica. De antibiotica zal er voor zorgendat er geen verdere verspreiding zal komen. Het gaat echter wel niet helpen tegen de hoestbuien dat de baby zal krijgen. Hierbij zal hoestsiroop ook niet helpen bij kinkhoest. Het is belangrijk om als je kind kinkhoest heeft hem hier door te helpen. Je houdt je kind dan best rustig en houdt het recht als het een hoestbui heeft. Als het moeilijk heeft met eten en drinken geef je baby dan in kleine aten eten en drinken. Baby's jonger dan 6 maanden wordt in het ziekenhuis opgenomen om zuurstof toe te dienen en vocht.